zaterdag 20 december 2008

Commandant Strijdkrachten buit dood militair uit voor propaganda

De Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm heeft vrijdag de dood van sergeant Mark Weijdt aangegrepen om propaganda te maken over de veiligheidssituatie in Uruzgan.

In een verklaring die vrijdag is uitgegeven door het ministerie van Defensie zegt generaal Van Uhm onder meer:

“Vorige week donderdag in onze gemeenschappelijke persconferentie en ook vandaag in een uitgebreid interview voor het NOS-journaal is aangegeven dat we stappen vooruit maken in Uruzgan. Er zijn de afgelopen “acht maanden” minder gevechtshandelingen geweest en er is ruimte voor vooruitgang en meer civiele inbreng. Het incident van vandaag brengt daar, hoe zwaar dit verlies ook is, geen verandering in.”

Van Uhm beweert dat er minder gevechtshandelingen zijn geweest, maar uit een artikel van de onderzoeksjournalist Tom Hyland in de Australische krant The Age blijkt dat het aantal aanvallen van de Taliban dit jaar schrikbarend is toegenomen in Uruzgan.

In de eerste 7 maanden van dit jaar met maar liefst 120 procent, terwijl het aantal aanvallen gemiddeld in Afghanistan met 50 procent is toegenomen. Uruzgan scoort dus heel erg slecht.

Generaal Van Uhm zegt dus dat er minder gevechtshandelingen waren, maar zegt niet dat het aantal aanvallen schrikbarend is toegenomen.

Daarmee grijpt hij de gruwelijke dood van een militair aan om propaganda te maken over de veiligheidssituatie in Uruzgan. Want in werkelijkheid is het aantal aanvallen dit jaar in deze provincie verdubbeld.

Tom Hyland schreef in augustus in de Australische krant The Age dat de Australische regering de situatie ook optimistischer voorstelt dan die is.

Aan het artikel van Hyland werd in de Nederlandse media geen aandacht besteed.

Hyland meldt: “Taliban attacks in the Afghan province where Australian troops are serving have more than doubled in the past year, security data obtained by The Sunday Age shows.”

Het grootste deel van de ruim 1.000 Australische troepen in Afghanistan is gestationeerd in Uruzgan, waar ze nauw samenwerken met Nederland..

Hyland vervolgt: “Data compiled by Vigilant Strategic Services Afghanistan (VSSA), a private security company, says Taliban attacks in Oruzgan province, where close to 1000 Australian troops are based, jumped from 41 during the first seven months of 2007, to 91 in the same period this year.”

Daarna nam dit aantal nog toe tot 100 op 4 augustus.

Legerleider Van Uhm beweert nu: "Er zijn de afgelopen “acht maanden” minder gevechtshandelingen geweest." Dit staat haaks op de onafhankelijke gegevens van The Sunday Age.

De gegevens van VSSA zijn samengesteld uit cijfers van het UN Department of Safety and Security, verslagen van andere beveiligingsbedrijven en eigen veldwerk van VSSA.

De cijfers komen overeen met vertrouwelijke rapporten die The Sunday Age in handen wist te krijgen. Daarin werd gewaarschuwd dat de troepen in Uruzgan te maken krijgen met een verslechtering van de veiligheidssituatie en het aantal slachtoffers op kan lopen.

De Taliban zouden volgens verschillende bronnen ook minder rechtstreekse gevechten aangaan, maar zich meer richten op de inzet van zelfmoordaanvallers en bermbommen. Dit betekent geen verbetering van de veiligheidssituatie, zoals generaal Van Uhm vrijdag wel suggereerde.

Het is dan ook eigenaardig dat generaal Van Uhm zegt dat er “minder gevechtshandelingen zijn geweest”, maar nalaat te zeggen dat er een enorme toename is van het aantal aanvallen, zoals uit de gegevens van The Sunday Age blijkt.

Hiermee gebruikt generaal Van Uhm de gruwelijke dood van sergeant Mark Weijdt om de veiligheidssituatie veiliger voor te stellen dan die in werkelijkheid is.

Van Uhm weet niet dat het verslag van onderzoeksjournalist Tom Hyland ook bekend is, en dat dit gekoppeld kan worden aan zijn uitlatingen?

Volgens veel mensen is het ondertussen de gewoonte van Defensie om de situatie in Uruzgan anders voor te stellen dan die in werkelijkheid is. Daarvan is dit opnieuw een schokkend bewijs.

(Met dank aan informatie van onderzoeksjournalist Tom Hyland)