donderdag 4 september 2008

Twee Nederlandse soldaten gewond bij schietpartij in Uruzgan

In de buurt van de provinciehoofdstad Tarin Kowt in Uruzgan zijn donderdag twee Nederlandse militairen gewond geraakt toen ze werden beschoten door de “Opposing Militant Forces”.

Dat maakte het ministerie van Defensie bekend. Een Nederlandse militair werd door een kogel van de aanvallers in zijn been geraakt. De gewonde werd voor verzorging naar het Role 2 hospitaal in Kamp Holland overgebracht.

Na dit incident liep een tweede militair op nagenoeg dezelfde plaats een schampschot op. Ook deze militair is voor verzorging naar Kamp Holland vervoerd. Hij heeft slechts een lichte verwonding.

De gewonde soldaten hebben zelf hun thuisfront geïnformeerd.

In provincie Uruzgan leidt Nederland het Provinciaal Reconstructie Team en wordt daarbij ondersteund door troepen uit Australië.

Uit cijfers die vorige maand bekend werden gemaakt is de veiligheidssituatie dit jaar in de provincie ernstig verslechterd. Australische media meldden toen dat Uruzgan nog nooit eerder zo gevaarlijk was voor de Australische soldaten die er zijn gestationeerd.

Dinsdag raakten 9 Australische militairen gewond toen ze in een hinderlaag van de Taliban terechtkwamen.

De term “Opposing Militant Forces” wordt in militair jargon wel gebruikt voor het woord “tegenstanders”.

Nederland heeft ongeveer 1.700 manschappen in Afghanistan en Australië 1.040. De meeste van deze troepen zijn gestationeerd in Uruzgan.

De afgelopen twee jaar zijn er 16 Nederlanders om het leven gekomen in Afghanistan en 5 Australiërs. In totaal verloren 6 Australiërs in het Aziatische land het leven.

Zie ook
Soldaten uit Australië gewond bij strijd in Uruzgan in Zuid-Afghanistan